focus 3

Moet jij jouw focus bijstellen?

Het was 1:00 uur in de nacht en ik kon mijn ogen niet meer open houden. We hadden net getoost op het nieuwe jaar. 2020 is dus officieel voorbij. Voor velen was het een jaar waarin we tot het besef kwamen dat alles wat we voor lief namen zo kon worden afgepakt. Had iemand een jaar eerder gezegd dat er een moment zou komen dat scholen, restaurants en winkels dicht zouden gaan, dan hadden we die persoon voor gek verklaard. Onze vrijheid werd ingeperkt door verschillende maatregelen. Op het moment dat ik dit schreef, was net besloten dat er een avondklok zou worden ingesteld. En dan heb ik het niet eens over de verdeeldheid over het (verplicht stellen van) de vaccinatie.

Naast de impact op de maatschappij en de economie, was 2020 een grote aanslag op de persoonlijke levens van velen. De eigen gezondheid (of de bedreiging daarvan) en de (on)beschikbaarheid van zorg mocht dat nodig zijn, zorgden voor veel angst. Eenzaamheid of juist geen moment alleen hebben zorgden voor de ontwrichting van de levens van velen. Maar ik vertel je nu niets nieuws. En nee, ik wil het niet over het nieuws hebben!

Nou kan ik me voorstellen dat je niet op deze samenvatting zit te wachten. Maar toch wil ik je ermee uitdagen. Als je terugkijkt op jouw 2020, wat zie je dan? Was je vooral bezig met de beperkingen en bedreigingen of zag je ook de kansen? Of 2020 te boek gaat staan als een goed jaar of een jaar om snel te vergeten, wordt namelijk bepaald door waar je op focust. Daarom wil ik deze kans nemen om jouw perspectief te veranderen indien nodig.

Ik zal even wat over mijn 2020 vertellen. Ik had bijna het hele jaar verkoudheidsverschijnselen. Dat betekent dat ik volgens de maatregelen bijna niet de deur uit mocht. Ik begon midden in de eerste lockdown met mijn eigen onderneming. Ik heb (behalve een vriendin) geen betaalde klanten gehad dat hele jaar. Ik heb mijn familie die in Amsterdam wonen in totaal 5 keer gezien. Ik deelde het huis met vrienden die ook aan huis gekluisterd waren. Wat betekende dat ik geen moment alleen kon zijn. De rust om te werken aan mijn onderneming was vaak ver te zoeken. Aan de hand hiervan zou je kunnen zeggen dat 2020 een vette, dikke rode streep verdient.

Maar… Ik zag persoonlijk heel veel kansen! Dat bepaalde zwakke plekken in mijn gezondheid tot het licht kwamen, heeft mij weer aangespoord om dit jaar concreet aan de slag te gaan om deze lekken te dichten. Ik leerde om tevreden te zijn met minder. Ik kreeg nieuwe waardering voor mijn familie en vrienden. Ook leerde ik hoe belangrijk het is om te weten of je in stilte of in drukte oplaadt. Ik laad persoonlijk op in stilte en daar moest ik bewust aan werk om zo mijn energie en humeur op peil te houden. En mijn leergierige aard werd helemaal bevredigd door alle gratis cursussen en webinars die werden aangeboden. 2020 krijgt van mijn niet alleen geen rode streep. Het krijgt zelfs een grote, groene uitroepteken! En dit heeft alles te maken met mijn focus.

Een paar bekende quotes om dit te illustreren zijn:

“I never lose. I either win or learn”- Nelson Mandela

“It is during our darkest moments that we must focus to see the light.”-Aristotle Onassis

Successful people maintain a positive focus in life no matter what is going on around them. They stay focused on their past successes rather than their past failures, and on the next action steps they need to take to get them closer to the fulfillment of their goals rather than all the other distractions that life presents to them.” – Jack Canfield

“Instead of focusing on the circumstances that you cannot change – focus strongly and powerfully on the circumstances that you can.” -Joy Page

Where focus goes, energy flows.” -Tony Robbins

Nu jij. Wat heb je over jezelf geleerd in 2020 wat je anders nooit zou hebben geweten? Welke sterke punten en zwakke punten zijn door dit seizoen geopenbaard? Waar kan je aan werken om je eigen draagkracht te vergroten? En welke veranderingen kan je doorvoeren om te zorgen dat je je beste leven kan leiden, zelfs midden in een pandemie? Ga ervoor zitten en laat je verbeelding op de vrije loop! Mocht je het toch best moeilijk vinden om het alleen te doen, overweeg dan een coach in de armen te nemen. Die kan je helpen door de harde vragen te stellen en niet op te geven voor ze beantwoord zijn!

Comments are closed.